South Berwick Police Station

Location: South Berwick, ME
Owner:  Town of South Berwick

South Berwick Police Station

After a thorough review process, Lassel Architects determined the former South Berwick Police Department’s facility, located in the lower level of the Town Hall, did not meet the needs of the station and the community. Lassel Architects acted as the department’s advocate while locating a new site and found a logical space on Farmgate Road with superior visibility and emergency response availability. The community was involved in the location choice and our meticulous studies of potential noise levels in the area left residents satisfied. The building was developed to keep operating costs minimal and now South Berwick has a police station that meets community needs and will allow for future department growth.

The list of COTE (AIA Committee on the Environment) items was created to help understand how a project meets the needs of users and how it impacts the environment.  The list focuses on best practices and high impact strategies for creating healthy places to live and work.  Here are some ways this project measures up to the COTE list:

Integration

The building fits into an unusually shaped hillside on a busy regional connector.  The hillside construction created an energy efficient shell and access on two floors with full visibility and public access.

Community

The building is on a frequently traveled public road and is easily accessible by local residents.

Ecology

The existing site was overgrown and had poor drainage capability.  The new structure has a series of bio swales to filter all run off which then flows into a local river.

Water

Storm water flows into a bio swale, as does all ground water picked up by foundation drains.  There is zero site run off.

Economy

The design meets the “pretty good house” model which approaches passive house energy models.  Exterior materials have low maintenance needs.

Energy

The building shell is insluated, as is the foundation and lower floor slab.  Windows are passive house triple glazed.  During and after construction, blowe tests were completed and met passive design standards.  The mechanical system was designed to address occupancy and daily use.

Wellness

The building has no VOC materials on the interior, low VOC materials on the exterior.  A high-perfomance makeup air system

Resources

Many materials were locally sourced.

Change

The design meets the long-term growth needs for the community and provides options for a regional approach to law enforcement.

Discovery

A yearly review will be conducted by the architect of record to monitor performance and fine tune systems.

Structural JSN Associates
MEP/FP Petersen Engineering
Site Design Civil Consultants

Stats

Year Completed 2019